Kategorier

​ Tips: Hvordan ta bilder av barna hjemme

Mange ønsker å ta egne bilder av barna sine hjemme i sin egen stue. Det kan fint la seg gjøre!

Det du trenger er et kamera, et stort vindu med mye dagslys (ikke nødvendigvis fullt solskinn), blide barn og en fin bakgrunn.

fotograf Tromsø

Dette bildet er tatt hjemme i stua vår. Det eneste lyset som er brukt er lyset fra vinduet som er rett bak meg.

Hva er en fin bakgrunn? Det kan være en helt enkel vegg, en stol eller en sofa. Det kan godt være farger eller mønster. Det viktigste er at den er ren og ikke stjeler fokuset fra barnet du skal fotografere. Hvis du har mulighet til å henge noe opp, er en vinylduk eller rullegardin fint å bruke. Ikke fall for fristelsen med å bruke laken og gardiner. Det er sjeldent fint, siden stoffet krøller seg lett og dermed lager skygger.
fotograf Tromsø

Dette bildet er tatt på samme måte som det første bildet. Her har jeg hengt opp en annen vinylduk som bakgrunn, foran døra som går inn til gangen.

Hvordan bruke dagslyset? Det beste tidspunktet er midt på dagen, når lyset er sterkest. Du kan velge å plassere barnet på skrå mot vinduet, eller med ansiktet rett mot vinduet. Det viktige er å se at du får nok lys på ansiktet til barnet. En viktig ting her er at fullt solskinn kan gi motsatt virkning av hva vi er ute etter. Skinner sola rett inn i vinduet du skal bruke, bør du henge opp en lys gardin. Dette gjør at skyggene blir myke.
 lysdiagram
Når du har en fin bakgrunn, nok lys og glade barn, er du klar til å fotografere! Hvis du har et speilreflekskamera bør du bruke størst mulig blender (f-tallet bør være så lavt som mulig). Du starter med ISO 100, som gir minst mulig bildestøy. Blir bildet for mørkt kan du gå opp til ISO 200 eller ISO 400. Du bør ikke gå høyere, da har du for lite lys og bør enten vente til lyset blir bedre, eller kjøpe inn en blitz (men det er et helt annet kapittel). Lukkertiden setter du på automatisk, men den bør være så kort at du ikke får bevegelser på bildet.
Fotograf Tromsø

Dette er også tatt i den samme stua. Du trenger ikke så stor plass, når modellene er små <3

Lykke til! Har du spørsmål er det bare å sende meg en melding i kontaktskjemaet øverst på siden, så svarer jeg deg 🙂
Jeg vil også veldig gjerne se bildene du tar! Post de på facebooksiden min 🙂